Fire surdejsmadder jeg havde på menuen i Café Elmely
Kategori
29.06.20

Fire surdejsmadder jeg havde på menuen i Café Elmely

I min café serverede jeg fire slags smørrebrød henover sommeren 2019. Dem vil jeg gerne dele med jer!
Æstetiske retter er næsten ligeså vigtigt for mig som retter, der smager godt. Det visuelle går hånd i hånd med smagene. Når man drysser lidt hampefrø ovenpå avocado, eller topper en pastaret med basilikumblade, så bliver maden bare lidt mere tiltalende.

Smørrebrød forbinder de fleste med fiskefilet, leverpostej og æggemadder. Men hvorfor sætter man ikke grøntsager og frugter i centrum i stedet for? Så kan man skrue op for farverne, smagene og vitaminerne. Og så kan du bruge lige det brød, du allerhelst vil. Jeg er sikker på at disse fire madder er ligeså lækre på rugbrød som på surdejsbrød. Det er helt op til dig, hvad du foretrækker.

Regnbuen

Jeg ved faktisk ikke helt, hvorfor den her surdejsmad endte med at blive kaldt for Regnbuen. Jeg tror det var fordi, jeg synes den var så flot i farvene med den grønne avocado og den lyserøde rødbedecreme, der stod i kontrast til hinanden. Og så blev man bare glad i låget af at se på den!

Avocado-madder er en langvarig trend. Det kan vi godt blive enige om, ikke? Enten er man helt vild med avocado, eller også kan man ikke fordrage frugten. Måske er der også nogle der er ret ligeglade, men jeg synes i hvert fald hurtigt at der kan opstå avocado-debatter.

Om du elsker avocado eller ej, så kunne jeg i hvert fald ikke nænne at lave fire forskellige madder uden at tage avocadoen i betragtning på bare én af dem. Og det gjorde jeg selvfølgelig.

Jeg synes rødbede komplimenterer avocadoen virkelig godt, og derfor blev det til en spread, der skulle på bunden af maden. Du kan nemt lave en lækker solsikkesmør ved at riste solsikkekerner og blende dem i en foodprocessor indtil kernerne bliver til smør. Derefter tilføjer du revet rødbede og smager til med peberrod, citron og peber. Men hvis du ikke står og har tid til det, så kan du allerede købe rødbedecremen på glas. Jeg kender selv til tre forskellige mærker; Streich, Urtekram og ØkoLivet fra Aldi. De kan klart anbefales, og hvis du gerne vil spare lidt penge, kan Aldi's anbefales! Den koster nemlig under 20 kr. pr. glas, hvor de andre mærker vidst løber op over 30 kr.

Avocadoen anretter jeg så flot som muligt. Hvis den er i sit allerbedste modne stadie, kan du skære den i helt tynde skiver og forme den som en rose. Det var altså ikke altid at jeg havde tiden til at stå og lave roser i caféen, men når jeg havde tiden, var det selvfølgelig noget, jeg gjorde mig i! For igen, hvem elsker ikke flot mad?

Jeg topper Regnbuen med afskallede hampefrø og løgspirer. Spirerne har den mest lækre løgsmag, uden det bliver for intenst. Jeg køber altid mine løgspirer i Føtex. Pakken er meget lille – cirka 50 g. – men mængden passer til omkring fire madder.
Hvis du ikke kan finde løgspirer i dit supermarked, så kan du også toppe med alle mulige andre spirer. Det er altså bare flot, og så er det ret lækkert med noget friskt, der kan komplimentere den fede avocado.

I bedste stil topper jeg Regnbuen med en skive citron på toppen, som var det et klassisk smørrebrød. Ta-daaah!

Klik her, for at se hvordan jeg laver Regnbuen.

Ærteskud

Når du ser et... Ærteskuuuud! Ja, jeg har tyvstjålet navnet fra et klassisk smørrebrød, hvis du ikke allerede har gættet det. Jeg kunne bare ikke lade være med at kalde maden for Ærteskud, når der er ærteskud på toppen. Jeg har virkelig en skjult farehumor gemt, og jeg er meget taknemmelig for at min kæreste kan holde mig ud i hverdagen.

Nok om mit parforhold ;)

Der er hummus på denne surdejsmad. For mig er hummus en essentiel ting, der altid skal være i mit køleskab. Jeg anbefaler min hjemmelavede hummus, men rigtig mange varianter ude i supermarkederne er rigtig gode. Jeg er især vild med Meyers flækærtehummus og den fra Løgismose, fordi der er revet citronskal i, ligesom der er i min egen. Men hvis du allerede har en favorit, så brug endelig den.

Ovenpå hummusen, anretter jeg maden med friske radiser og syltede artiskokker. Det komplimenterer hinanden virkelig godt. Det sprøde og lidt spicy fra radiserne, sammen med de bløde og syrlige artiskokker. Så mangler der egentlig bare lidt umami...

Det får vi fra sesamolien, som hældes ud over. Det er et perfekt match til maden, fordi der er sesamsmør (tahin) i hummusen.

Maden toppes med ristede sesamfrø og friske ærteskud.

Da der bruges radiser og ærteskud på denne mad, er den bedst at lave i foråret og om sommeren. Men hvis du gerne vil lave den i vinterhalvåret, kan du bytte radiserne ud med bolchebeder og ærteskuddene ud med brøndkarse. Så bliver du nok bare nødt til at kalde maden for noget andet ;)

Klik her, hvis du vil se hvordan jeg laver et Ærteskud.

Taverna

Mine forældre, lillebror og jeg har været på ferie i det græske øhav en del gange, og flere gange har vi besøgt Kalymnos. Det er en fantastisk lille ø, hvor man skal sejle fra Kos, da der ikke er plads til en lufthavn på øen.
Herpå øen faldt vi pladask for en charmerende græsk restaurant, som havde den mest fantastiske udsigt. De serverede friskbagt brød til alle bordene, og det kunne jeg nærmest spise mig mæt i.
Restauranten hed Aegean Tavern, og det er her madens navn har inspireret mig.

For mig leder det her smørrebrød mig sydpå til den græske stemning. Jeg har prøvet at rekonstruere den græske salat ovenpå surdejsbrød, i stedet for at servere brød ved siden af salaten.
Den plantebaserede ost, der minder rigtig meget om feta, giver denne mad en helt autentisk smag – faktisk så autentisk at jeg flere gange er blevet spurgt om jeg nu kunne være sikker på at der ikke var gedemælk i produktet. Men hvis du ikke kan skaffe denne særlige ost, så kan den sagtens gå fint uden. Tilføj evt. nogle flere tomater for volumens skyld.

Agurken skærer jeg på langs, for at kunne sno den og på den måde kan den pynte og skabe flot højde på maden. Højde betyder nemlig ret meget for synets skyld, når det gælder om at dekorere mad. Det er derfor man tit ser kokke tager billeder af deres kreationer fra siden ;)

Klik her, hvis du vil se hvordan jeg laver en Taverna.

Jordnær

Der var faktisk flest fra udlandet der bestilte denne mad i min café, og jeg kan jo egentlig godt forstå hvorfor.
Den klassiske peanutbutter-jelly-sandwich er kendt i hele verden, men nok ikke elsket af mange danskere. Min kæreste synes at peanutbutter kan blive for klistret og tungt, og det sætter sig nemt i ganen. Det er nok bare det, jeg elsker ved det ;)

Men alligevel har jeg prøvet at genskabe maden ved at tilføje noget syrligt yoghurt, og tilføje en masse friske bær.
Det var aldrig nogle bestemte bær og frugter, jeg havde på maden – jeg sørgede bare altid for at frugterne var i bedste stand, så det både kunne smage godt og se fantastisk ud på en servering.

Jeg fornøjede mig rigtig meget med at dekorere disse madder, så ligeså snart der blev bestilt en Jordnær, kunne jeg lave en lille dans indeni mig selv – for så vidste jeg at jeg kunne få lov til at være lidt kreativ.

Jeg kalder den Jordnær, fordi det er en sammentrækning af jordnødder og jordbær. Men når jeg tænker over det, så kunne jeg også føle mig helt nede på jorden, når jeg tog en bid af den.

Klik her, hvis du vil se hvordan jeg pynter en Jordnær.

Leg med maden

Jeg håber at jeg har inspireret dig til at gå i gang med at lege lidt mere med maden. Når man lægger kærlighed i sin mad, smager den også meget bedre. Med de rette farver og konsistenser giver du både dine smagsløg og dit syn noget forkælelse, og det synes jeg at alle fortjener. Om de tager ud og spiser på café, eller om de sidder hjemme ved spisebordet. Velbekomme! :)